Polaganje talnega in stenskega gretja


Talno gretje 

V zadnjem času so se na trgu pojavile ekonomične tehnologije, s katerimi lahko v kombinaciji z nizkotemperaturnim ogrevanjem veliko prihranimo. Tako so se uveljavili tudi ogrevalni sistemi, ki to omogočajo. Instalacija talnega gretja se najbolj približa idealnemu ogrevanju, medtem ko stensko in stropno instalacijo uporabljamo predvsem v kombinaciji z hlajenjem v poletnem času.


Talno gretje pa ima tudi veliko drugih prednosti:


    • Ni intenzivnega dvigovanja prahu, ker je kroženje zraka počasno.
    • Dosežemo večje toplotno ugodje, saj je temperatura sevanja nižja kot pri ogrevanju z radiatorji.
    • Enako ugodje dosežemo pri 1-2 ºC nižji temperaturi prostora, kar pomeni dodatni prihranek.
    • Boljša izkoriščenost alternativnih virov energije (toplotne črpalke, sončna energija).
    • Stenska in stropna instalacija nam omogoča tako ogrevanje kot hlajenje po istih ceveh.


Talno ogrevanje predstavlja najučinkovitejšo obliko ogrevanja


Za enako udobje imamo lahko v stanovanju nekje 1,5 stopinje nižjo temperaturo kot pri ogrevanju z radiatorji. Poleg tega imajo vsi sodobni ogrevalni sistemi (toplotne črpalke, solarni sistemi, kondenzacijski kotli) veliko boljši izkoristek pri nižjih temperaturah vode za ogrevanje katera je pri talnem gretju cc 30 stopinj za razliko od radiatorjev, kjer je temperatura dosti višja cc 60 stopinj.

Poleg omenjenega radiatorsko ogrevanje pripomore k dosti bolj suhemu zraku v stanovanju in k bolj intenzivnemu dviganju prahu. V kolikor iščete najbolj varčno ogrevanje stanovanja, je dobro, da razmislite v smeri talnega gretja.

Za instalacijo talnega gretja se uporablja PeX ali Alumplast cevi, katere morajo imeti difuzijsko kisikovo zaporo, ki preprečuje prehod zraka skozi stene cevi, kateri bi onemogočil delovanje sistem.

Omejitve talnega gretja

Seveda pa ima talno gretje tudi svoje slabe lastnosti. Pri sanaciji stanovanja ali hiše, je potreben veliko večji poseg kot pri External link opens in new tab or windowradiatorskem ogrevanju, kar poveča strošek investicije. Za učinkovito in udobno talno gretje je potrebna dobra regulacija, kar zopet poveča strošek investicije. Talno gretje pa ima tudi to lastnost, da je potrebno redno ogrevanje, saj ob ohladitvi prostorov traja dalj časa, da se zopet ogrejejo, zato talno gretje ni primerno za ogrevanje prostorov, ki se ne ogrevajo redno (hoteli, apartmaji…)

Največja slabost talnega gretja predstavlja njegova slaba odzivnost na hitre spremembe temperature v sobi, kar pa se da uspešno rešiti z kombinacijo stenskega gretja ter dobro regulacijo sistema.

Talno gretje cena


Cena za talno gretje z montažo se giba nekje okoli 20 EUR na m2, za izvedbo klasičnega talnega gretja. Klasična izvedba talnega gretja pomeni sistemska plošča, cevi 16x2 ter omarica z razdelilnikom.

Najcenejše ogrevanje stanovanja je tako odvisno od veliko dejavnikov. Najcenejša investicija pa ne pomeni tudi dolgoročno najcenejšega ogrevanja.

Stensko gretje

Stensko ogrevanje oz. stensko gretje pa uporabljamo predvsem v kombinaciji s hlajenjem. Tako lahko v hiši izvedemo v pritličju talno gretje, v mansardi pa stensko ogrevanje/hlajenje, kjer se predvideva, da bo v poletnih mesecih potrebno prostore hladiti. Za hlajenje pa uporabimo kar toplotno črpalko, ki nam drugače služi za ogrevanje.