Toplotne črpalke so v zadnjem času postale dokaj razširjen External link opens in new tab or windowsistem ogrevanja. Povečala se je njihova učinkovitost in zanesljivost, povečala pa se je tudi okoljska ozaveščenost ljudi. Vsem tem dejavnikom ter rasti cene fosilnih goriv, lahko pripišemo večjo razširjenost toplotnih črpalk v zadnjem času, saj toplotne črpalke predstavljajo energetsko učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja.

Toplotne črpalke so naprave, ki izkoriščajo toploto okolice ter jo pretvarjajo v uporabno toploto za ogrevanje prostorov in/ali segrevanje sanitarne vode. Toplota, ki jo toplotne črpalke izkoriščajo je v različne snovi akumulirana sončna energija, zato toplotne črpalke predstavljajo obnovljiv vir ogrevanja. Toplotne črpalke iz okolice jemljejo energijo na nižjem nivoju kot jo mi potrebujemo za ogrevanje. Zato je potrebno v proces dovesti dodatno pogonsko energijo. Večja kot je ta temperaturna razlika, manjši izkoristek ima toplotna črpalka.

Tu pa se zopet pojavijo prednosti nizkotemperaturnega ogrevanja (talno ter stensko ogrevanje). Za premagovanje temperaturnega nivoja se najpogosteje uporablja kompresor, ki za pogon uporablja električno energijo. Tako imamo v hiši samo en energijski vir, kar poenostavi vgradnjo ter vzdrževanje sistema.

Vrste toplotnih črpalk ločimo glede na vir, ki ga uporabljajo. Najbolj razširjene so toplotne črpalke zrak-voda, toplotne črpalke voda-voda ter toplotne črpalke zemlja-voda. Vse pa imajo svoje prednosti in slabosti.